Školský rok 2011/2012

11.02.2013 10:40

Školský rok 2011/2012

 

     Tento školský rok sa niesol v znamení zmien- deti po prázdninách prišli do úplne vynovenej škôlky. Hneď vo dverách ich zaujali staronové skrine v šatniach, uveličene vošli do triedy, kde minulý školský rok iba jedli a cvičili- hrávali sa v hornej triede, ktorú už ale ďalej využívať nemohli pre nariadenie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva kvôli vysokému počtu detí na meter štvorcový. Riešenie bolo len jedno: všetko zhora presťahovať dole. Snažili sme sa dolnú triedu veľkých rozmerov čo najviac zútulniť, dostali sme do daru nábytok, ktorý nám ešte skvelo poslúži, hračky a pomôcky sme ukladali tak, aby na ne deti bez problémov dotiahli a aby kútiky mali účelné využitie s prihliadnutím na bezpečnosť detí (žiadne skrinky a police nezasahujú do triedy, sú hneď vedľa stien) . V triede sme volili veselú žltú farbu v kombinácii so svetlozelenou. Deťom sa ale najviac páčila freska na stene, ktorú sme  so šikovnými mamičkami namaľovali spoločne, za čo im touto cestou ešte raz pekne ďakujeme a záclona s  motýlikmi. Cestou na poschodie deti prekvapili svieže farby a presvetlené schodisko. V suteréne poschodia ich vítali vysmiati zajkovia na stene a psík namaľovaný na dverách. Spálňu takmer nespoznali- steny celkom novučké s obrázkami ich obľúbených rozprávok, novým závesom v okne a postieľkami, ktorých bolo oveľa viac ako minulý školský rok.  Miestnosť, ktorá kedysi slúžila ako herňa, teraz využívame na prezliekanie detí, pretože v spálni by sa stoličky, na ktoré si detičky odkladajú oblečenie, už nezmestili.

     Tento školský rok k nám pribudla aj nová pani učiteľka  Zuzana Kožiaková. Vystriedala pani učiteľku Darinu Mišurákovú, ktorá vo veku úctyhodných 70 rokov odišla do starobného dôchodku. Spolu s pani učiteľkou sme vymýšľali rôzne programy a podujatia pre deti, a tak sa nám podarilo zorganizovať po prvý raz Deň úcty k starším pri príležitosti uctenia si vrások starých rodičov detí. Spojili sme ho s vyrezávaním tekvíc, ktoré si deti náležite užili, veď vyrábali niečo spoločne so starkými a rodičmi. Po vyrobení strašidielok sme ich všetky vyniesli na schody pred MŠ, kde sme v nich zapálili svetielka a aj dospelí híkali, koľko ich je veľa, aké sú vydarené a ako krásne svietia v tme.

     V decembri sme rodičov vítali znova pri príležitosti vianočnej besiedky, kde po programe, ktorý si pripravili deti pre rodičov, prišiel aj ozajstný Mikuláš s velikým vrecom s balíkmi a po rozsvietení stromčeka si našli aj darčeky.

     V čase Fašiangov sme si spolu užili aj detský karneval, kde sa predviedli masky od výmyslu sveta- tancovali tu strigy a princezné, Spidermani, Supermani, zabávala nás aj brušná tanečnica, ktorú v prípade nebezpečia mohol chrániť aj princ Bajaja, na obsluhu tu bol aj čašník, okolo ktorého sa motal psík. Pred karnevalovou zábavou bol, samozrejme, aj program pre rodičov.

     V marci- mesiaci kníh- sme navštívili Knižnicu Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote, kde nám porozprávali, ako to v knižnici chodí, ako sa tam o knihy starajú, ako sa dajú knihy vypožičať a ako s knihami nemáme zaobchádzať. Potom sa tety z knižnice s deťmi hrali rozprávkové hádanky. Deti boli aktívne a zaujaté, bavilo ich to.

     Počas témy týždňa „Ľudia a ich práca“ sme mali naplánované stretnutie s príslušníkmi policajného zboru so psovodom, žiaľ, toto stretnutie sa nepodarilo uskutočniť.

     V máji sme slávili Deň matiek, kde sme počas programu náležite mamičky rozplakali, rozcítili a dojali. Deťom sa program podaril, obdarovali svoje mamičky a mamičky ich snahu ocenili sladkými bozkami.

     Deň detí sme si užili znova „pod strechou“ kvôli zlému počasiu a tak, ako minulý rok, aj teraz sme si pošantili v triede pri súťaživých, štafetových a hudobno- pohybových hrách so sladkou odmenou. Najväčším prekvapením pre deti bol ale výnimočný a nečakaný obed- ozajstná pizza s dovozom a papierových škatuliach, ktoré dostali od mamičky, od ktorej túto pochúťku dostali darom k MDD.

     Ani sme sa nenazdali a koniec školského roka nám klopal na dvere. Tento rok sa s nami lúčili Dominik R. a Romanko V., ktorým sme popriali veľa úspechov v škole, zaspievali a zarecirovali sme im a ani oni nám nič neostali dlžní. Tablo sa odnieslo k pánu starostovi a na znak rozlúčky veľké deti zaspievali a zarecitovali aj do obecného rozhlasu. Za tým mala podľa plánu nasledovať opekačka a výroba hot-dogov pre deti, ale počasie nás zasa raz zradilo, a tak sme to všetko mali v triede, aj keď- ako sme pozorovali deti- to vôbec nevadilo.

     Na ďalší deň sme sa všetci odviezli autami na Mojín, kde už nás čakalo veľké dobrodružstvo: sokoliari. Prednášali nám o prírode, o zvieratách žijúcich v lese, ukázali nám nory líšok, vyliezli sme na posed, hrali sa s nami rôzne pohybové a súťaživé hry, hmatom sme skúšali všelijaké prírodniny- šišky, kamienky, piesok, halúzky. Mali tam aj kozliatka, ktoré sme mohli pohladiť. Potom sme si ešte chvíľku kreslili a nakoniec prišli na ukážku aj dravé vtáky a sovy- ukazovali nám, ako ich chovajú, cvičia, čo robia a ako sa volajú... Bol to pre nás veľký zážitok hlavne keď nám dovolili tieto vtáky pohladiť a dokonca aj chovať a cvičiť!

     Počas prázdnin na požiadavku rodičov materská škola bola v prevádzke prvé dva júlové  týždne, ktoré deti využili na voľné hry a bezstarostný pobyt na čerstvom vzduchu.

 

     Počet zapísaných detí na šk. rok 2011/ 2012 :   17 detí