Materská škola Kružno

11.02.2013 09:55

Materská škola Kružno

   Kružno - malá obec asi 8km od Rimavskej Soboty. Obec, kde sa nezabudlo na súdržnosť, vzájomnú pomoc a úctu voči druhým. Obec, v ktorej sa uznávajú ľudské hodnoty, ktoré formovali spoločnosť. Aj v našej materskej škole vedieme deti k súdržnosti, ľudskosti, vzájomnej pomoci, úcte, spolupatričnosti a priateľstvu.

   Naša materská škola má veľmi dobré vzťahy so zriaďovateľom i rodičovskou verejnosťou. To nám pomáha pri organizovaní akcií materskej školy, ako sú koncoročné výlety, exkurzie v meste a iné zabezpečenie materskej školy ( pomoc rodičov pri maľovaní počas prázdnin, pílenie dreva na jeseň, brigády a pod.)

   Materská škola má veľmi výhodnú polohu - je na začiatku dediny, niekoľko metrov od zastávky autobusu, ale zároveň v objatí prírody, do ktorej často podnikáme rôzne prechádzky a „ dobrodružné  expedície“. Takto deti prirodzenou formou učíme nielen vážiť si prírodu, ale aj rozširovať si poznatky nie memorovaním, skôr formou logického spájania si informácií. Aj celková filozofia MŠ sa nesie v tomto duchu. Myslíme si, že takto sa deti naučia prirodzene myslieť, rozširovať si poznatky a vyhľadávať informácie.

 

   Budova MŠ bola vybudovaná v roku 1928 ako základná škola. Je to veľká, dvojpodlažná priestranná budova s vlastnými dvoma školskými dvormi s preliezkami, hojdačkami, pieskoviskom a trávnatou plochou. Na prízemí nájdeme šatňu, školskú jedáleň, umyváreň a priestrannú triedu. Na poschodí sa nachádza spálňa detí, menšia trieda, umyváreň a kancelária riaditeľky MŠ. Budova má vlastné kúrenie, a teda nie je odkázaná na vykurovacie obdobia, čo je v dnešnej dobe veľkou výhodou.

     V minulosti celé poschodie slúžilo ako učiteľský byt a na prízemí  sa nachádzala trieda pre žiakov základnej školy spolu so šatňou a umyvárňou. Potom, ako budova začala plniť úlohu materskej školy, sa učiteľský byt pretransformoval na účel spálne a herne pre deti, ktorá bola herňou až donedávna. Podľa dostupných informácií tu pôsobili pani riaditeľky J. Oravcová, M. Chamulová (približne do roku 1998), od roku 1998 po rok 2010 tu pracovala p. riaditeľka M. Polgáriová a od roku 2011 až po dnešok tu pracuje A. Jonášová. Počas rokov 2003- 2011 sa deťom venovala p. učiteľka D. Mišuráková, pred ňou p. učiteľka M. Kormošová, dnes sa o deti stará p. učiteľka  Z. Kožiaková. O brušká detí a o hygienu sa stará od roku 1995 p. kuchárka I. Olšiaková, ktorá úzko spolupracovala s vedúcou školskej jedálne s p. M. Gubalovou až do jej odchodu z MŠ.